بلفاروپلاستی یا جراحی زیبایی پلک بعد از جراحی بینی یکی از رایج ترین عمل های زیبایی کشورمان بخصوص در تهران محسوب می شود و بسیاری از خانمها بدنبال بهترین جراح پلک در تهران بوده تا با این عمل به نتایج دلخواهشان برسند و یا در مورد هزینه جراحی پلک پرس و جو می کنند. با عمل جراحی زیبایی پلک طی یک تا سه ساعت می توان چشم های خسته، پلک های پف کرده و افتاده را تبدیل به چشمانی جذاب، شاداب و جوان کرد. علاوه براین، بلفاروپلاستی کاربرد درمانی هم دارد و می تواند میدان دید را با رفع افتادگی های شدید پلک بهبود بخشد. بعضی ها نیز به امید گربه ای شدن یا مصری شدن حالت چشم های شان زیر تیغ جراحی می روند، غافل از اینکه جراحی در موارد غیر ضروری می تواند با عوارضی چون باز ماندن پلک موقع خواب و آبریزش دائمی از چشم همراه باشد. این جراحی از طریق روش های مختلفی صورت می گیرد که یکی از معروف ترین آنها جراحی پلک با لیزر است.اگر شما هم از ظاهر پلک های تان ناراضی هستید و به جراحی فکر می کنید با انواع جراحی پلک، مزایا و معایب آنها آشنا شوید.
جراحی زیبایی پلک در بسیاری از موارد جهت جراحی پف بالای چشم مورد استفاده قرار گرفته و ممکن است برای دو پلک بالا، دو پلک پایین یا در یک جراحی برای هر چهار پلک انجام شود. این جراحی به اصطلاح بلفاروپلاستی پلک تحتانی، بلفاروپلاستی پلک فوقانی و بلفاروپلاستی توام فوقانی و تحتانی نامیده می شود و هر یک تکنیک های متعدد و پیچیده خاص خود را دارد، بنابراین نوع تکنیک نیز می تواند مبنایی برای تقسیم بندی انواع جراحی های پلک باشد. برای مثال در مورد پلک تحتانی ممکن است برش از طریق ملتحمه (غشا مخاط نازک و شفافی است که سطح داخلی پلک ها را پوشانده است) یا از طریق پوست صورت گیرد. به این ترتیب بلفاروپلاستی پلک تحتانی به دو نوع (با برش) و (بدون برش) پوستی تقسیم می شود.
مخصوص چشم های آسیایی
چشم های آسیایی که در ایران چشم های مغولی نیز نامیده می شوند، پلک فوقانی شان در بالای مژه ها چین ندارد و این موضوع باعث حالت پف آلود چشم می شود. این افراد در گوشه داخلی پلک فوقانی و تحتانی شان یک چین اضافی به نام پلک سوم دارند. علاوه براین، گوشه خارجی چشم آنها معمولا بالاتر از چشم های عادی است. بعضی از این اشخاص خواهان تغییر شکل ظاهری پلک شان به پلک های اروپایی یا غیر آسیایی هستند که با عمل جراحی این کار امکان پذیر است. درواقع با حذف پلک سوم در ناحیه داخلی چشم و پلک بالا همچنین ایجاد شیار در پلک فوقانی می توان تا حدود زیادی چشم های آنها را به شکل چشم های غیرآسیایی درآورد. مسئله دیگری که در چشم آسیایی ها مطرح است پایین تر قرار داشتن لبه فوقانی استخوان حدقه چشم است که باعث ایجاد پف پشت چشم می شود. در مواردی که این حالت شدید باشد، می توان با تراش روی استخوان حدقه چشم در لبه فوقانی آن را اصلاح کرد. پلک تحتانی چشم های آسیایی و اعمال جراحی مربوط به آن نیز تفاوت چندانی با چشم های غیر آسیایی ندارد.
جراحی پلک، سن و سال ندارد
سن مناسب برای انجام بلفاروپلاستی به نوع جراحی بستگی دارد. در دسته اول عمل جراحی در سنین جوانی، در دسته دوم در سنین میانسالی و در دسته سوم در سنین سالخوردگی انجام می شود، بنابراین برحسب نوع مشکل این جراحی حتی از زیر ۲۰سالگی تا بالای ۸۰ سال هم قابل انجام است. به طور کلی در مشکلات مادرزادی، جراحی در سنین پایین تر و در مشکلات ناشی از پیری پوست، جراحی در سنین بالاتر انجام می شود.
شش ماه قبل از عمل سیگار را ترک کنید
قبل از عمل جراحی باید از مصرف آسپرین و داروهای مشابه آن مانند ایبوپروفن به مدت ۱۰ روز اجتناب کرد زیرا این داروها با ایجاد اختلال در انعقاد خون باعث خونریزی زیر پوست پلک و کبودی زیاد پس از عمل جراحی می شوند. بیمار باید شب قبل به حمام برود و تمام آرایش صورت خود را پاک کند. همچنین در صورتی که فرد سیگاری باشد بهتر است حداقل ۶ ماه قبل از جراحی، سیگار را ترک کند. علاوه براینها، قبل از جراحی لازم است از سابقه بیمار در زمینه آلرژی های فصلی، خشکی چشم و اختلالات تیروئید سوال شود تا احتیاط لازم حین جراحی به عمل آید.
بیهوشی یا بی حسی موضعی؟
جراحی پلاستیک پلک به دو صورت با بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام می شود. درواقع تصمیم گیری در این مورد بستگی به نوع عمل و شرایط بیمار دارد. افرادی که نیازمند جراحی طولانی تر روی هر چهار پلک یا انجام جراحی های دیگر صورت هستند، بهتر است تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرند زیرا در این حالت بیمار راحت تر است و در تمام مدت عمل هیچ دردی را حس نخواهد کرد. زمان عمل نیز براساس نوع و وسعت جراحی از یک تا سه ساعت متغیر است. این جراحی ها باید در اتاق عمل مجهز و کاملا استریل انجام شوند به همین دلیل در بیمارستان ها یا کلینیک های جراحی مجهز قابل انجام هستند.
جراحی چگونه انجام می شود؟
در جراحی پلک بالا محل برش در چین طبیعی پلک بالا داده می شود تا قابل تشخیص نباشد. سپس قسمتی از پوست پلک برداشته می شود و بعد بافت های زیر پوستی و در صورت لزوم بافت های چربی با احتیاط و ظرافت خاصی خارج می شوند. جراحی پلک پایین در این عمل ممکن است با برش یا بدون برش پوست انجام شود. در صورت انجام برش، خط برش درست زیر مژه ها خواهد بود. در روش بدون برش پوست نیز برش کوچکی در سطح داخلی پلک داده می شود و از این طریق چربی های بیرون زده پلک پایین خارج می شوند. لازم به ذکر است که انتخاب نوع جراحی توسط جراح و براساس شرایط بیمار و نوع اشکال پلک صورت می گیرد. به طور کلی در روش های جدید، تمایل بیشتر بر این است که جراحی پلک پایین بدون برش پوست انجام شود همچنین در تکنیک های جدید به جای برداشتن چربی، از جابه جا کردن چربی و قرار دادن آن در نقاطی که کمبود چربی دارند مثل گودی زیر چشم ها استفاده می شود. به این ترتیب حداقل برداشت و خارج کردن بافت صورت می گیرد.
دوران نقاهت چقدر است؟
بخیه ها در جراحی پلک معمولا با نخ های قابل جذب بوده و نیاز به کشیدن ندارند. بستری بیمار هم ممکن است از نصف روز تا حداکثر یک شب متغیر باشد. علاوه براین بلافاصله بعد از جراحی، بیمار قادر به باز کردن چشم هایش خواهد بود و تنها ممکن است تا چند روز ورم و کبودی دور چشم داشته باشد، بنابراین بهتر است دو روز در منزل استراحت کند. استفاده از کمپرس یخ نیز باید بلافاصله بعد از عمل شروع شود و تا یک روز ادامه یابد. آب زدن به چشم ها بعد از ۴۸ ساعت اشکالی ندارد، همچنین در چند روز اول موقع خوابیدن سر تخت باید با زاویه ۳۰ درجه بالاتر باشد. این اعمال معمولا درد ندارند و اگر هم داشته باشند ظرف ۲۴ تا ۷۲ ساعت اول برطرف می شوند. میزان تورم در عمل های مختلف، متفاوت است. ورم های شدید و کبودی ها معمولا طی دو تا سه هفته اول رفع می شوند. ورم های متوسط نیز بعد از حدود سه ماه در ناحیه پلک و صورت اصلاح می شوند. نتیجه نهایی اعمال جراحی پلک هم معمولا بعد از ۶ تا ۱۰ ماه در نظر گرفته می شود.
نتیجه جراحی دائمی نیست اما. . .
در مورد باقی ماندن نتایج عمل باید به این نکته توجه داشت که هیچ کدام از روش های جراحی برای جوان سازی دائمی نیستند و حالت افتادگی پوست به مرور زمان و با افزایش سن به تدریج باز می گردد. به همین دلیل لازم است با رعایت نکاتی در پیشگیری از پیری پوست، روند افتادگی و شلی پوست را به تاخیر انداخت. مهم ترین این نکات را دوری از اشعه های مضر آفتاب و دود سیگار می داند. علاوه بر اینها، امروزه می توان با روش های مختلفی مانند لیزرهای غیرتهاجمی، روند افتادگی پوست را به تاخیر انداخت.
خطرات و عوارض جراحی پلک چیست؟
عوارض جراحی پلک شامل خونریزی داخل چشم، ناتوانی در بستن کامل چشم، برگشتن پلک به داخل یا خارج، خشکی چشم، باقی ماندن جای برش و اشک ریزش است. خطرناک ترین عارضه عمل نیز همان خونریزی داخل چشم است که با ایجاد فشار روی عصب بینایی ممکن است موجب کوری فرد شود. ناتوانی در بستن چشم به علت برداشته شدن بیش از حد پوست پلک رخ می دهد. به همین دلیل همیشه به جراحان پلاستیک صورت توصیه می شود تا حداکثر محافظه کاری را در جراحی پلک انجام دهند. درواقع کم برداشتن همیشه بهتر از زیاد برداشتن است. اگر مختصری از شلی پوست پلک بالا باقی بماند بسیار بهتر از این است که چشم همیشه باز بماند زیرا بازماندن چشم موجب خشکی قرنیه و به دنبال آن زخم، عفونت و کدر شدن قرنیه می شود. این امر نیز به نوبه خود موجب از دست دادن بینایی فرد می شود. برداشتن بیش از حد پوست پلک تحتانی باعث می شود لبه آن به طرف پایین کشیده شود و سفیدی چشم بیشتر در دید قرار گیرد و ظاهر نامناسبی برای بیمار ایجاد کند.
اگر خشکی چشم دارید مراقب باشید!
یکی از شایع ترین عوارض در اعمال جراحی پلک در چشم های آسیایی، عدم شکل گیری صحیح چین فوقانی پلک و بقای جای برش به خصوص در قسمت داخلی برای حذف پلک سوم است. عوارض عمومی مثل خونریزی، هماتوم، کبودی، ورم های طولانی مدت یا ورم هایی که به قسمت ملتحمه چشم انتقال پیدا می کنند نیز برای تمام جراحی های پلک می توانند مطرح باشند که هریک درمان خاص خود را دارند. همچنین اگر دقت لازم به خصوص در جراحی پلک فوقانی صورت نگیرد احتمال آسیب به سیستم بالا برنده پلک یا غدد اشکی وجود دارد. این جراحی بسیار ظریف است و هرگونه آسیب به سیستم عصبی عضلات پلک می تواند مشکلاتی را ایجاد کند. اگر هم غدد اشکی دچار صدمه شوند ممکن است چشم دچار خشکی شود، بنابراین افرادی که به هر دلیلی مستعد خشکی چشم هستند باید قبل از جراحی به دقت مورد ارزیابی قرار بگیرند و تست اشک دهند. در این صورت اگر مشخص شود غدد اشکی کارایی لازم را ندارد، باید عمل جراحی پلک فوقانی با دقت بسیار بالاتری انجام شود. در مواردی هم ممکن است پزشک از این عمل صرف نظر کند.
دسته اول را بیمارانی تشکیل می دهند که خواستار تغییر شکل پلک برای زیباتر شدن چهره در سنین جوانی هستند. وضعیت این افراد، زمینه خانوادگی و ارثی دارد و پلک های آنها از همان سنین جوانی پف کرده است. دسته ای از این افراد نیز چشم هایی شبیه ژاپنی ها دارند یعنی شیار پشت پلک در آنها تشکیل نشده است که برای این موارد نوع به خصوصی از عمل جراحی پلک به نام بلفاروپلاستی اورینتال انجام می شود. در این نوع جراحی با ایجاد چین پلکی چشم ها حالت درشت تری پیدا می کنند.
دسته دوم افرادی هستند که در اثر مرور زمان و بالا رفتن سن، نخستین آثار سالخوردگی را در پلک خود می بینند. در این افراد جراحی پلاستیک پلک با هدف جوان سازی چهره و برگرداندن حالت چشم ها به سال های قبل انجام می شود. درحقیقت این نوع بلفاروپلاستی که اصطلاحا بلفاروپلاستی رجوونیشن نامیده می شود یکی از هفت نوع جراحی اصلی برای جوان سازی چهره به شمار می آید.
دسته سوم افرادی هستند که به علت شلی بیش از حد پلک ها دچار مشکلات متعدد در عملکرد پلک می شوند. شلی بیش از حد پلک بالا موجب افتادگی پوست پلک روی مژه های بالا می شود. شلی بیش از حد پلک پایین نیز موجب باز ماندن پلک ها و خشکی چشم می شود. در این افراد عمل جراحی پلاستیک پلک برای اصلاح عملکرد پلک ها انجام می شود و به همین دلیل بلفاروپلاستی فانکشنال نام دارد.
افراد همیشه سوال می کنند که بین جراحان پلاستیک، جراحان فک و صورت و چشم پزشکانی که فلوشیپ جراحی پلاستیک چشم دارند کدام را انتخاب کنند؟ بلفاروپلاستی یک عمل جراحی بسیار دقیق، ظریف و فوق تخصصی است بنابراین بهتر است جراح این عمل، دانشنامه بورد فوق تخصصی در زمینه جراحی های پلاستیک و به خصوص در ناحیه صورت داشته باشد. البته صرف عنوان فوق تخصص کافی نیست و تلفیقی از حداکثر هنر، تجربه، دانش و مهارت جراح است که می تواند بهترین نتایج را در پی داشته باشد. در این زمینه جراحانی که بورد فوق تخصصی جراحی پلاستیک صورت یا فلوشیپ جراحی پلاستیک چشم را کسب کرده اند از اولویت حرفه ای برخوردارند. گرچه متخصصان دیگر رشته ها نیز ممکن است بتوانند پس از طی دوره های فشرده و شناخت دقیق از آناتومی و فیزیولوژی این منطقه حساس، تحت نظارت اساتید مجرب، تبحر کافی را در این زمینه کسب کنند.