پوست یکی از اعضای مهم بدن انسان است و سلامت آن، سلامت کل بدن را تضمین می کند. از این رو روش های بسیاری برای مراقبت از آن وجود دارد. لایه برداری پوست یکی از روش های رایج امروزی برای پاکسازی پوست، بخصوص پوست صورت می باشد و از این رو سطح پوست را از آلودگی پاک کرده و باعث تنفس پوست و رسیدن اکسیژن به آن و لایه های زیرین شده و در نهایت به کلاژن سازی کمک می کند و پوست جوان و شاداب باقی می ماند. اما چه روش هایی برای لایه برداری پوست وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد و کدام موثرتر است؟
لایه برداری پوست همان طور که از نام آن مشخص است، به برداشتن لایه سطحی پوست گفته می شود که با عنوان پیلینگ هم شناخته می شود. از پیلینگ برای برطرف کردن جای جوش، لک، جای زخم و ... استفاده می شود که بسته به عمق عارضه این لایه برداری از سطح پوست در چندین نوبت انجام می شود تا در نهایت اثر جای عارضه ناپدید شود و پوستی شفاف و سالم نمایان شود.
اگر به کتب پزشکی قدیمی مراجعه کنیم، متوجه می شویم که سلامت پوست همواره مورد توجه بوده است. امروزه هم به دلیل آلودگی های محیطی که روزانه با آن مواجه هستیم و همچنین شرایط زیست محیطی مانند نازک شدن لایه اوزون، پوست اولین عضوی است که با این آلودگی ها مواجه می شود و باعث ورود این آلودگی ها به بدن از طریق جذب آنها می شود و این هم خودِ پوست و هم سلامت بدن را به خطر می اندازد. از این رو همواره توصیه شده است که به پاکسازی پوست و رفع سلول های مرده و آسیب دیده بپردازیم تا سلامت بدن هم تامین شود.
روش های بسیاری با توجه به نوع پوست و عمق عارضه برای لایه برداری پوست وجود دارد که دو نوع پر طرفدار آن، لایه برداری پوست با لیزر و لایه برداری پوست با مواد می باشد که در ادامه در مورد ویژگی های هرکدام توضیح داده می شود.
لایه برداری پوست با استفاده از لیزر امروزه به یکی از روش های پر طرفدار تبدیل شده است که علاوه بر لایه برداری سطحی از پوست به منظور پاکسازی و جوانسازی پوست و برطرف کردن چین و چروک، برای برطرف کردن جای زخم، جوش، آکنه، بخیه و مواردی از این دست نیز به کار برده می شود و بر اساس نوع عمق و شدت عارضه از انواع مختلف آن و در دفعات و شدت های مختلف استفاده می شود. به طور کلی دو نوع لایه برداری با لیزر وجود دارد. یکی لیزرهای لایه بردار CO2 است که قسمتی از پوست که قرار است لایه برداری شود را به طور کلی بر می دارد. نوع دوم آن، لیزر تکه تکه ای یا فراکشنال است که همانطور که مشخص است، کل پوست از همان ابتدا درگیر نمی باشد، بلکه در هر جلسه بخشی از محل مورد نظر تحت لیزر قرار می گیرد و به این ترتیب ترمیم پوست هم سریعتر خواهد بود و البته نسبت به روش اول کم خطر تر می باشد.
اما به صورت کلی اگر شدت لیزر به کار رفته در هر دو مورد متناسب با نوع پوست و عارضه نباشد، نه تنها اثر بخشی ندارد، بلکه عواقب جبران ناپذیری را نیز به همراه دارد. حتما به این مورد توجه داشته باشید برای درمان با لیزر، حتما نزد پزشک متخصص مراجعه کرده و از مراجعه به آرایشگاه ها و پزشکان عمومی خود داری کنید.
یکی دیگر از روش های پیلینگ پوست استفاده از مواد شیمیایی است که طرفداران خاص خود را دارد و قبل از ورود لیزر، از این روش استفاده می شده است و اثرات بسیار موثری از آنها دیده شده است. در این روش پزشک متخصص از اسیدهای خاصی که به اسیدهای میوه می شناسیم یا آلفاهیدروکسی اسیدها یا تری کلرواستیک اسید، بر اساس نوع و مشکل پوست از دوز و غلظت و میزان و دفعات مختلفی استفاده می کند و لایه برداری به صورت سطحی، درمان لک البته اگر سطحی باشد، متوسط و عمیق، طبق مشکل پوستی، انجام می شود.
در این روش بر اساس اسید و درصد به کار رفته در آن، نیاز به مراقبت از پوست وجود دارد. برای مثال ممکن است بعد از لایه برداری، فرد بتواند به راحتی به خارج از منزل برود و یا اگر از اسید با غلظت بیشتری مثلا تری کلرواستیک اسید 30-50 درصد استفاده شده باشد، فرد مجبور است تا بهبودی کامل از منزل خارج نشود. در استفاده از این روش عارضه کمتری و اثربخشی بهتری مشاهده شده است.