آیا می دانید آلوپسی چیست و بر اثر چه عواملی پیش خواهد آمد؟ پس برای آشنایی با آلوپسی بهتر است بدانید که این بیماری به معنی ریزش مو به حالت منطقه ای است که معمولا در زبان عامیانه به آن تاسی سکه ای هم می گویند، به این صورت که تنها منطقه ای از موی سر و یا قسمت های دیگری از بدن مانند ریش، ابرو، سبیل و... نیز به شکل سکه خالی یا تاس می شود و هیچ مویی در آنجا قابل مشاهده نخواهد بود. اما می دانید آلوپسی بر اثر چه عواملی پدید می آید؟ راه درمانی دارد یا خیر؟ پس با ما تا پایان متن همراه باشید.
به زبان علمی معمولا به ریزش سکه ای مو آلوپسی گفته می شود. این بیماری در هر دوره ای از زندگی فرد ممکن است پیش بیاید اما متاسفانه گاهی اوقات هستند افرادی که از زمانی کودکی به این نوع بیماری دچار شده اند که این دسته از افراد می توانند پیش آگهی بدتری داشته باشند یعنی شدت آلوپسی در آنها بیشتر باشد. البته به گفته پژوهشگران غالبا آلوپسی در افرادی که دارای درماتیک آتوپیک یا همان اگزوماهای سرشتی است ممکن بوده با ظاهر آشکارتری خود را نشان دهد.
آلوپسی چیست، علائم آن کدام است
در واقع آلوپسی یک اختلال پیش آمده در سیستم ایمنی بدن می باشد که معمولا آن را خود ایمنی می نامند و پزشکان آن را در لغت به معنای ریزش بخشی از موی بدن اطلاق می کنند. البته شایع ترین این نوع خود ایمنی یا همان آلوپسی بیشتر در موی سر دیده شده است به طوری که بخشی از پوست سر همانند کف دست صاف و فاقد هر نوع موی ریزی خواهد بود که این حالت به دلایل مختلف و به اشکال متفاوت خود را نشان می دهد اما بر اثر تحقیقات انجام شده معمولا آلوپسی بر اثر تنش های روحی و اضطراب های روزمره اتفاق می افتد.
در مورد آشنایی با آلوپسی باید گفت این بیماری بر اساس میزان شدت و گسترش منطقه تاسی به چهار نوع دسته بندی می شود. نوع اول به شکل منطقه ای است که به آن تکه ای هم گفته می شود که در این حالت نواحی ریزش مو محدود می باشد و تنها بخش کوچکی از بدن دچار آلوپسی می شود. نوع دوم به شکل حاشیه ای است یعنی ریزش مو در حاشیه نواحی مختلف مانند حاشیه سر، پشت گوش، ریز چانه و... رخ می دهد که این حالت از دیگر نمونه های آلوپسی می تواند ظاهر بدتری را به فرد بدهد. نوع سوم آلوپسی که پزشکان به آن توتالیس می گویند ممکن است حجم زیادی از موهای ابرو، مژه و سایر قسمت های بدن حفظ شود و تنها به طور غیر واضحی فرد ریزش مو را مشاهده نماید و اما نوع چهارم آلوپسی که اغلب یونیور سالیس گفته می شود بدترین حالت ریزش موی بدن است که معمولا کلیه موی های بدن ریخته شده و مانند حالت شیمی درمانی هیچ مویی در بدن مشاهده نمی شود، بنابراین این نوع می تواند درمان سخت تری را برای بیمار به دنبال داشته باشد.
درباره بیماری آلوپسی و روش های درمانی
در مورد آشنایی با آلوپسی باید گفت این نوع بیماری در بین زنان و مردان به یک اندازه شیوع دارد و غالبا با شروع استرس های مکرر استارت آلوپسی در هر فردی زده می شود؛ زیرا مسئله اضطراب می تواند مکانیسم پیچیده سیستم عصبی را به هم ریخته و صدمات جدی به ریشه مو در هر قسمتی از بدن وارد نماید. جالب است بدانید که در حین بروز این بیماری بیشتر موهای مشکی مورد ریزش قرار می گیرند و اصولا موهای سفید از مقاومت بالاتری برخوردار خواهند بود. پس در هنگام بروز بیماری آراآتای توتالیس معمولا تمام موهای مشکی ریخته شده و تنها موهای سفید باقی می مانند. البته فراموش نکنید که بروز آلوپسی می تواند با برخی بیماری های دیگر مانند:
و... در ارتباط باشد. مثلا بیماری آراآتا قطعا در اثر ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن رخ خواهد داد.
قبلا در مورد بیماری آلوپسی نکته های بسیاری گفته شد اما برای آشنایی با آلوپسی در زمینه های بیشتر بهتر است بدانید که دلیل اصلی بروز بیماری آلوپسی دقیقا مشخص نیست و این که چرا سیستم ایمنی بدن به سراغ ریشه مو رفته و آن را تخریب می کند هنوز بیان نشده است. در واقع آلوپسی زمانی رخ می دهد که آنتی ژن های موجود در اطراف فولیکول های مو به دلیل یک اختلال تعاملاتی را با سیستم ایمنی بدن انجام می دهند و همچنان لنفسیت ها که همان سلول های بخش ایمنی بدن می باشند در اطراف نواحی مو جمع شده و مانع از تکثیر مو می شوند که همین موضوع موجب ریزش مو در منطقه شده و تاسی سکه ای را به وجود می آورد.
برای آشنایی با آلوپسی لازم است بدانید که این نوع بیماری پیشگیری اساسی ندارد؛ زیرا علائم آلوپسی به طور نامحسوس بروز می دهد و هیچ حالت آشکاری مانند کهیر زدن، داشتن تب، لرز و.... را در فرد به وجود نمی آورد. یعنی آشکار ترین علائم آلوپسی تنها ریزش مو است. بنابراین در هنگام آشنایی با آلوپسی تنها راه درمان استفاده از داروهایی می باشد که امکان سرکوب سیستم ایمنی را دارند، البته برخی از پزشکان با تزریق آمپول کورتون در دوزهای مختلف به نواحی دچار شده به آلوپسی سعی می کنند تا دوره درمان بیمار را در زمان کمتری قرار دهند. محلول ماینوکسیدل به عنوان یک ماده مناسب می تواند در درمان انواع آلوپسی موثر باشد. البته فراموش نکنید که در هنگام آشنایی با آلوپسی استفاده از درمان HRT می تواند یک روش نوین باشد که معمولا با انجام بافت زدن مو به پوست بدن صورت می گیرد. یکی دیگر از شیوه های درمان آلوپسی استفاده از دیفن سیپرون است که غالبا می تواند باعث تحریک شدن سیستم ایمنی فرد شود و همچنان آلوپسی به مرور زمان برطرف شود.
آلوپسی چیست ؟ عوامل بروز این بیماری و درمان آن
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید: